5 zgodnjih znakov raka jajčnikov. Ne prezrite!

Nihče noče razmišljati o raku, žal je to za mnoge resničnost. Rak jajčnikov je tisto, kar v življenju doživijo mnoge ženske. Na srečo obstajajo zgodni opozorilni znaki, da se z jajčniki nekaj dogaja. Mnogi ljudje obravnavajo raka jajčnikov kot tihi morilec, saj lahko številne simptome tako zdravniki kot ženske spregledajo ​​zaradi drugih težav. .

5 znakov s katerim nas jajčniki opozarjajo nase

1. Bolečine v trebuhu
Ta simptom je enostavno zamenjati z drugimi vzroki. Napihnjenost, bolečine v trebuhu in pritisk so lahko simptomi številnik prebavnih težav. Podobno sta napihnjenost in bolečine v trebuhu lahko tudi simptom menstrualnega cikla. Toda nenavadne bolečine v trebuhu, zlasti izven menstruacije je lahko tudi pokazatelj sprememb na jajčnikih.

2. Boleč odnos
Eden od simptomov raka jajčnikov, ki je pogost med ženskami, je boleč odnos. Rak jajčnikov lahko povzroči ciste na jajčnikih, ki povzročijo bolečino v nožnici in materničnem vratu. Boleč odnos lahko povzročijo tudi spolno prenosljive bolezni kot tudi okužbe s kvasovkami. Če imate težave s penetracijo, bolečino med seksom, je pomembno, da se čim prej pogovorite s svojim zdravnikom.

3. Nepravilen menstrualni cikel
Pri večini žensk se menstrualni cikel pojavi na vsakih 25-28 dni. Običajno trajajo od 3 do 7 dni vsakega cikla. Mnogo žensk ima v odrasli dobi urejene menstrualne cikle. Eden najzgodnejših znakov raka jajčnikov je nepravilen menstrualni cikel – preskok cikla, pozni ali zgodnji cikel, lahko tudi nenormalno dolga ali močna krvavitev med menstrualnim ciklom.

4. Vaginalne krvavitve
Za večino žensk kri ni presenečenje. Vendar pa obstaja razlika med odvajanjem krvi iz maternične sluznice in vaginalno krvavitvijo. Kri med menstruacijo je gostejša in temnejše barve. Vaginalna krvavitev ima drugačno teksturo in lahko vključuje bolečino. Če krvavite zunaj menstrualnega cikla, je pomembno, da se čim prej obrnete na zdravnika, še posebej, če ima kri drugačno barvo.

5. Izguba apetita
Večina ljudi ne opazi ali celo ne ve, da je izguba apetita pogost simptom raka jajčnikov. Zato je raka na jajčnikih tako težko opaziti pri ženskah brez pomoči ginekologa ali brez poznavanja simptomov. Vendar pa je izguba apetita eden izmed skritih simptomov raka jajčnikov. Skupaj z izgubo apetita lahko ženske doživijo tudi hitro sitost. Če se ta simptom pojavi skupaj s katerim koli drugim, se čim prej posvetujte s svojim zdravnikom.