5 znakov kroničnega pomanjkanja železa. Večina žensk jih ignorira.

Železo ima pomembno vlogo v telesu. Pomaga pri proizvodnji hemoglobina oz.  beljakovin, ki prenašajo kisik do organov. Najdemo jih v krvnih celicah. Pomanjkanje železa vpliva na količino hemoglobin v krvi in posledično na raven rdečih krvnih celic, nosilk kisika po telesu.

Slabokrvnost je zaradi menstruacije bolj izrazita pri ženskah. Zato je pomembno, da ženske vsak dan prejmejo vsaj 18 mg železa.

5 znakov kroničnega pomanjkanja železa

1. Vedno ste izčrpani in utrujeni.
Najpogostejši simptom pomanjkanja železa je utrujenost, šibkost in izčrpanost. Na ta način nam telo sporoča, da ne dobi dovolj kisika in se zlahka izčrpa.

2. V času grip in prehladov ste med prvimi, ki zbolijo.
Ali ste vedno prvi, ki se prehladi v sezoni gripe? Ali zlahka ujamete okužbo? Ko je pomanjkanje železa v telese imunski sistem ne more optimalno delovati. Za slabokrvnost je značilno tudi nizko število belih krvničk. Ko telo ne proizvede dovolj levkocitov, postanemo bolj dovzetni za virusne in bakterijske okužbe.

3. Vam izpadajo lasje
Izpadanje las je lahko dedno, lahko je pa tudi zaradi pomanjkanja hranilnih snovi, zlasti železa.

4. Glavoboli in omotica
Ali ste redni uporabnik tablet proti glavobolu? To lahko pripišete vsakodnevnemu stresu, možno je pa tudi, da vam primanjkuje železa. Vzrokov za glavobol je veliko, ni pa za zanemariti tudi slabokrvnost, še posebej, če glavobol spremlja občutek omotičnosti.

5. Imate sindrom nemirnih nog.
Sindrom nemirnih nog je zelo obremenjujoč občutek. Bolniki imajo občutek zelo neprijetnega nemira v spodnjem delu nog, običajno v obeh nogah od kolen navzdol. Nižja raven železa v krvi simptome bolezni samo še poslabšajo, njihova intenziteta se poveča.

Železo ima svojo vlogo v našem telesu in ni je za zanemariti. Če opažate katerega od zgoraj naštetih simptomov pri vas, ne oklevajte in preverite ali ste mogoče slabokrvni.