6 simptomov intolerance na gluten


Alergija na gluten
 je stanje, zaradi katerega se človek odzove na gluten, beljakovine, ki jih najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Simptomi se zelo razlikujejo in lahko vključujejo: težave s prebavili, bolečine v sklepih, utrujenost in depresijo.

Pšenica je vrsta zrnja, ki jo pogosto najdemo v kruhu, žitih in testeninah. Manj pogosti viri vključujejo začimbe, kot so solatni prelivi in ​​juhe.
Ječmen je še ena bogata sorta zrn, ki se pogosto uporablja v pivovarstvo.
 je zadnja vrsta zrn, ki vsebuje gluten. Rž najpogosteje najdemo v žitih, pivu in kruhu.

Celiakija je resna oblika intolerance na gluten, ki povzroča poškodbe tankega črevesa. Uvrščamo jo med avtoimunske motnje. Motnja se začne izražati po zaužitju glutena, saj je le-ta sprožilec imunske reakcije, ki takoj napade črevesje. Poškodovano črevesje nato bistveno zmanjšajo sposobnost telesa, da pravilno absorbira vsa potrebna hranila.

6 simptomov intolerance na gluten

1. Možganska meglica (megla pred očmi)
Simptom, ki ga je najtežje prepoznati kot pokazatelja intolerance na gluten je možganska meglica. Vzrokov za njen nastanek je mnogo, in je posledično z lahkoto spregledana kot simptom avtoimunske motnje. V resnici je možganska meglica največkrat odraz intolerance na gluten.  

2. Nenadno povečanje telesne teže
Hitro povečanje telesne teže, ki ni posledica povečanega apetita, zdravil, ki kot stranski učinek povzročajo pridobivanje telesne mase ali česa podobnega v velikih primerih odraža reakcijo telesa na gluten. Na splošno je povečanje telesne mase zaradi intolerance na gluten posledica dveh stvari: črevesne prepustnosti ali stranskega učinka intolerance na gluten in sistemskega vnetja, ki ga povzroča gluten.


3. Nenormalno delovanje imunske funkcije

Naše telo se pred prehladom, gripo in drugimi boleznimi brani tudi s protitelesi poimenovanimi IgA. Najdemo jih predvsem v prebavilih in slini. Pri preobčutljivosti na gluten protitelesa IgA ne ščitojo telo temveč mu škodujejo. Njihovo nepravilno delovanje poveča možnost okužb z virusnimi obolenji, gripo, prehladom in drugimi poleznimi.    

4. Razjede v ustih in krhki zobje
V študiji, objavljeni v gastroenterologiji BMS, so ugotovili povezavo med občutljivostjo na gluten in “aftoznim stomatitisom” – pogojem, ki je pogosto povezan s ponavljajočimi se razjedami v ustih. Poleg tega imajo zaradi malabsorpcije ljudje, občutljivi na gluten, pogosto zelo nizke ravni kalcija, ki je zelo pomembna snov za zdrave zobe.

5. Glavoboli in / ali migrene
Glavoboli in migrene so zelo neprijetni, moteči in lahko tudi zelo izčrpljujoči. Pri ljudeh z intoleranco na gluten sta te dve stanji pogostejši kot pri ljudeh, ki jim glutem ne povzroča alergijskih reagcij.

6. Bolečine v sklepih in mišicah
Različne študije so pokazale, da je intoleranca na gluten velikokrat povzročitelj bolečin v sklepih in mišicah. Vnetni učinki, ki so posledica preobčutljivosti so glavni razlogi za neprijetna stanja. Kot enga od simptomov telesne reakcije na gluten se navaja tudi artritis.