7 prednosti spanja na levem boku


Vsak izmed nas ima svoj najljubši položaj spanja. V »svojem« položaju se počutimo prijetno, udobno nam je in imamo občutek, da se najbolje naspimo.

Vendar, ali se vedeli, da lahko spalni položaj vpliva na vaše življenje in splošno zdravje. 

Kako spanje na levi strani vpliva na vaše zdravje?

Izboljšano in pravilno delovanje srca
Srce se ponavadi nahaja bolj na levi strani, prav tako je leva stran srca odgovorna za črpanje in distribucijo krvi po našem telesu. Spanje na levem boku izboljšuje delovanje srca. Posledično se izboljša pretok krvi po aorti in spodnji veni kavi – veni, ki distribuira kri v srce. Ta velika žila se nahaja na desni strani v hrbtnem delu

Osnovna podpora nosečnicam
Spanje na levem boku vpliva na prekrvavitev, ker je dobro za plod.

Povečuje drenažo limfnega sistema.
Limfni sistem v telesu igra pomembno vlogo pri odstranjevanju strupov in toksinov. Teče po torakalni kanal, ki se nahaja na levi strani telesa. Spanje na levi strani izboljša pretok limfe in posledično razstrupljanja telesa.

Ščiti jetra pred preobremenitvami.
Vaša jetra se nahajajo na desni strani telesa in so praviloma bolj obremenjena, če spite na desnem boku. Da bi se vaš sistem čimbolje razstrupil, priporočamo spanje na levem boku. S tem vplivate na večje izločanje toksinov.

Povečana funkcija vranice
Vranica se nahaja na levi strani in s spanjem na isti strani boste izboljšali njeno delovanje.

Preprečuje zgago
GERB ali gastroezofagealno refluksni bolezeni in refluksu kisline, znano kot zgaga, se lahko izognete ali zdravite, če spite na levem boku.

Izboljša delovanje črevesja.
Debelo in tanko črevo se stikata v ileocekalni zaklopki, ki jo najdemo na levi strani telesa. Če spimo na levem boku vplivamo na razporeditev vsebine črevesja od tankega do debelega črevesja. Pri tem nam seveda pomaga gravitacije. Vse skupaj pa pripomore k normalnemu gibanju črevesja, k boljšemu izločanju.

Ali je vaš najljubši položaj spanja na trebuhu, ali pa na hrbtu? Nič zato. Zavestno večkrat izberite levi bok in telo vam bo hvaležno.