9 živil dobrih za zdravje trebušne slinavke


Pankreasa ali trebušna slinavka hkrati opravlja dve pomembni funkciji v telesu: prebavno funkcijo in hormonsko funkcijo. Naše telo sintetizira encime, ki sodelujejo pri prebavi hrane in proizvaja hormone ter nadzorujejo presnovne procese, glavna naloga pankrease pa je sintetizacija inzulin, ki sodeluje pri prebavi in ​​presnovi ogljikovih hidratov. Poleg tega je sok trekušne slinavke nujen v mehanizmu prebave beljakovin in maščob.

Za delovanje trebušne slinavke je zelo pomembno železo. Pomanjkanje železa onemogoča normalno delovanje trebušne slinavke, pri čem obstaja tveganje za nastanek in napredovanje diabetesa mellitusa.

Živila, ki pozitivno vplivajo na delovanje trebušne slinavke

1. Brokoli

Apigenin, ki je del brokolija, ščiti tkivo trebušne slinavke pred vsemi vrstami negativnih vplivov. Da bi ohranili največji odstotek dragocenih hranljivih spojin v brokoliju, je treba brokoli zaužiti surovo ali malo kuhanega v sopari.

2. Jogurt

Ta fermentirani mlečni izdelek vsebuje dragocene probiotike, ki krepijo imunski sistem in optimizirajo delovanje celotnega prebavnega trakta. Najkoristnejši za trebušno slinavk je jogurt z minimalno vsebnostjo maščob in brez aditivov (barvila, arome, ojačevalci okusa).


3. Buča

Buča ima dragoceno lastnost, da nevtralizira klorovodikovo kislino (HCl), ima mehko strukturo in ne vsebuje velike količine vlaknin. Poleg tega vsebuje karoten, kalij (K), kompleksne vitamine skupine B, magnezij (Mg), baker (Cu), železo (Fe) in peptide. Buča je preprosto idealna za prehrano ljudi s pankreatitisom.

4. Sladki krompir

Že po samem izgledu sladki krompir spominja na trebušno slinavko. Vpliva na počasnejše izpuščanje sladkorja v kri in s tem zmanjšuje možnost prekomerne obremenitev trebušne slinavke.

5. Jeruzalemska artičoka

Koreninski pridelek je po videzu podoben ingverjevi korenini, po okusu pa sladkemu krompirju. Zemelski del te “zemeljske hruške” se razvije do 2-4 metra in spominja na sončnicoUporaba jeruzalemske artičoke pripomore k normalizaciji presnovnih procesov in lajšanju vnetij v trebušni slinavki. Sok iz korenin uspešno zavira napredovanje sladkorne bolezni in služi kot preprečevanje sočasne težave – ateroskleroze.

6. Borovnice

Borovnice so izjemno koristno za tiste, ki imajo sladkorno bolezen. Čaj iz listov rastline in neposredno iz jagodičja znižuje krvni sladkor in optimizira delovanje trebušne slinavke. Z borovnicami lahko odstranite žarišče vnetij v organih, očistite jetra in spodbudite izločanje žolča. V akutni fazi pankreatitisa lahko uporabite borovnice samo v zmleti obliki in po toplotni obdelavi.


7. Ajda

V primeru težav s trebušno slinavko zdravniki priporočajo čim manj ogljikovih hidratov. Ker to pomeni, da moramo iz prehrane odstraniti kar nekaj živil, nam ajda pomaga pri popestritvi svojega jedilnika.  Ajda je bogata z rastlinskimi vlakninami, ki izboljšujejo prebavo, čisti črevesje in odstranjuje strupene spojine iz telesa. Pri dieti zaradi pankreatitisa ajdo lahko zaužijemo šele po 5. dnevu do začetka diete, ko so bolečinski simptomi že za nami. Iz ajde pripravite viskozno kašo, ki jo po kuhanju previdno odcedite. Jed naj bo brez soli, sladkorja in olja.

8. Rdečo grozdje

Rdeče grozdje je odličen vir resveratrola, antioksidanta, ki celice sprošča iz prostih radikalov. Resveratrol krepi krvne žile in zmanjšuje vnetje. Ta snov celo zmanjšuje celično smrt – apoptozo v onkologiji trebušne slinavke.

9. Sladki koren ali likviricija

To zdravilno zelišče se uporablja za široko paleto bolezni, med drugim tudi pri težavah s trebušno slinavko. Korenina deluje kot močno protivnetno sredstvolajša bolečine in otekline.

Trebušno slinavko je treba zaščititi že od malih nog: ne preobremeniti z agresivno prehrano in negativnimi učinki slabih navad. Priporočljivo in koristno je, da je naša prehrana bogata, in da vsebuje zgoraj našteta živila, saj jih naša trebušna slinavka zelo potrebuje. Privoščite si tudi počitek.

Preprečevanje bolezni je lažje kot poznejše zdravljenje. Pokrbite zase!