Alkalizirajte svoje telo: 10 živili, ki vam bodo pomagala pri temu


Ohranjanje uravnoteženega pH
 je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja. Optimalna pH vrednost telesa je med 7,1 in 7,5.

Ko uživamo hrano, ki tvori kisline, telo poskuša uravnotežiti raven pH v krvi, tako da sprošča bogate alkalne minerale kot so magnezij, fosfor in kalcij. Če ne uživamo dovolj alkalne hrane, telo te dragocene minerale črpa iz kosti, zob in organov.

Hrana, ki tvori kisline v telesu vključuje fižol, meso, ribe, hitro hrano, predelano hrano, mlečne izdelke in zrna. Za uravnoteženo prehrano velja razmerje 20 – 40 % izdelkov, ki tvorijo kislino, in 60 – 80% izdelkov, ki tvorijo alkalije.

10 alkalnih živil, ki pomagaja telesu ohranjati optimalen pH   

Avokado
Avokado ima pH 8,0. Alkalizira telo in nevtralizira vsako kislo hrano v želodcu. Lahko ga dodate v solato, naredite domač guacamole ali pa obogatite toast ali sendvič.

Zrela banana
Uživanje nezrele banane lahko privede do zaprtja, slabe absorpcije hranil in kislosti v želodcu. Po drugi strani pa uživanje zrelih banan telesu zagotavlja alkalnost, pa tudi potrebne vitamine in minerale.

Mandlji
Mandlji in mandljevo mleko sta odlična vira alkalnosti.

Česen
Dodajanje česna jedem ne samo da obogati okus hrane, ​​ampak tudi nevtralizira kislost živil, kot so ribe, sir, jajca in meso.

Limone
Medtem, ko so limone kislega okusa, se pri prebavi spremenijo v alkalne snovi. Dodajanje limoninega soka ali nekaj rezin limone v vodo je odličen način razkisanja telesa.

Brokoli
Brokoli je visoko kalorično živilo, ki ponuja široko paleto hranilnih snovi. Ker je križasta zelenjava, pomaga nadzirati alkalnost telesa in daje občutek sitost.

Papaja
Sladek, aromatičen južni sadež se pogosto uporablja za lajšanje prebavnih težav. Vsebuje vodo, vitamine, minerale ter vlaknine in odlično vpliva na splošno zdravje. Najpomembneje pa je, da je odličen vir bazičnega pH.

Lubenica
Lubenica ima pH 9,0 in vsebuje široko paleto vitaminov, mineralov in vode.

Šparglji
Šparglji s pH 8,5 niso le odlični za uravnavanje pH v telesu, so tudi bogat vir vitaminov, mineralov, vode in vlaknin..

Kajenski poper
Nenazadnje kajenski poper prinaša široko paleto koristi. Ima pH 8,5, antibakterijske lastnosti, vpliva na boljše delovanje možganov, razstruplja, izboljšuje krvni obtok in znižuje krvni tlak.

Že na začetku smo omenili kako zelo pomembno je, da je pH našega telesa uravnovešen. Nanj vplivamo predvsem s hrano, zato jejte bogato ter raznoliko hrano in telo vam bo hvaležno.