Kako prepoznati prve simptome stresa?

Mnogi menijo, da so sposobni obvladovati stres, vendar to ni tako enostavno.

Seveda je sposobnost obvladovanja stresa dragocena življenjska spretnost, toda ko se začnete fizično in čustveno izčrpanje je najverjetneje čas za premor. 

Zaradi nemira, pomanjkanja spanja in sistematičnega stresa se pogosto pojavijo zdravstveni zapleti. Na ta način nam telo sporoča, da vseeno ne obvladujemo stresa tako, kot smo mogoče prepričani.

Alarmi stresa

Poglejmo na kakšen način nam telo sporoča, da je raven stresa previsoka.

Prebavne težave

Naša prebavila najhitreje odreagirajo na stres. Najpogostejši odraz stresa, ki je lahko posledica pomembnega dogodka (npr. izpit, javno nastopanje), je driska ali zaprtje.  

Pri večjih in daljših stresnih obremenitev lahko nastanejo prebavne disfunkcije, razvijejo se gastritis, pankreatitis in čir na želodcu. Da bi zaščitili prebavila pred vplivi stresnih dejavnikov, je smiselno jemati blaga naravna pomirjevala. Zaprtje, na primer, lahko preprečimo z uživanjem ​​hrane bogate z vlakninami, vitamini in minerali.

Prekomerna teža

Ali vam je znano, ko pazite na svojo prehrano, odvečni kilogrami se pa kljub temu še kar nabirajo? Sprašujete se, kako je to možno?

Klinične študije so pokazale, da sta stres in prekomerna teža povezana: stresni hormoni poslabšajo presnovo, ki se kot posledica odraža v odvečnih kologramih. 

Telesna aktivnost in dieta z veliko svežega sadjem in zelenjave vam bosta pomagali pri uravnavanju telesne teže.  

Genitalno območje

Stres negativno vpliva na libido, saj je spolna funkcija neposredno odvisna od čustvene in duševne sfere človeka. Dobro bi bilo, da se naučite vse težave povezane z delom pustiti v službi. In še nekaj, spolna aktivnost je odlično sprostitveno sredstvo.

Glavoboli

Glavobol je lahko posledica stresa. Običajno se bolečine pojavijo v okcipitalnem predelu glave (zadnji del lobanje). Povzroči ga sprememba mišičnega tonusa. Pri tovrstnem glavobolu priporočamo masažo glave in vratu, vsaj 10 minut.

Dermatološke težave

Na stres odreagira tudi koža: pojavijo se akne, starostne pege, suhost, furunkuloza itd. Pojav rdečih srbečih pik, ki spominjajo na ugrize žuželk je odraz oslabljenega imunskega sistema. Posledica slabše imunske obrambe je pogosto prekomerno izločanje histamina, ki se kaže v reakcijah na koži.

Koži lahko pomagamo s sprostitvijo v aromatičnih kopelih ali z izmenično hladno-toplo prho.

Srčna aktivnost

Pogosta ali daljša izpostavljenost stresu lahko vpliva na nastanek kardiovaskularnih motenj. Kot preventivo priporočamo fizično vadbo ali sprehod.

Nenadna izguba las

Lasje vedno izpadajo, toda v razumnih količinah. Če pa na vzglavniku ali glavniku po česanju vidite veliko količino las je to lahko pokazatelj, da je vaše telo zaradi stresa izčrpanoNamreč kaj se zgodi. Stres na lasne mešičke vpliva tako, da izzove »stanje počitka«. Posledično začnejo lasje prekomerno izpadati.  

Nizek nivo pozornosti

Ste postali pozabljivi in se ne morete osredotočiti na določeno nalogo? To je znak prekomernega dela in preobremenjenih možganov. Ko zaznate omenjene znake je čas, da si privoščite počitek.

Pogosti prehladi

Pogosto zbolevanje za gripami ali prehladi je znak slabega imunskega sistema. Stres možno oslabi našo obrambo telesa in hitreje zbolevamo. Dokazano je, da so osebe, ki se pogosto srečujejo s stresnimi situacijami, 2-krat bolj dovzetne za vse vrste okužb. Če opazite, da prehlad traja že dlje časa ali se bolezensko stanje ponavlja je to lahko pokazatelj, da ste pod veliko obremenitvijo.

Kako se spoprijeti s stresom?

Stalni stres je povezan s pojavom in razvojem najrazličnejših bolezni. Zato je pomembno, da prepoznate stres in si privoščite odmor in počitek. Samo tako lahko zmanjšate njegovo raven v telesu in ohranite svoje zdravje.

Največ pa lahko naredite s tem, da se naučite malo manj osredotočati na težave in skrbi, odpuščati sebi in drugim ter misliti na pozitiven način.