Kuhana voda – pomoč v boju z boleznimi in virusi

Privrženci tradicionalnega indijskega zdravljenja Ayurveda uporabljajo pijačo Ushnodaku za zdravljenje različnih bolezni. Ushnodaku pomeni »vroča voda«. Menijo, da ima kuhana voda posebne zdravilne lastnosti

Priprava te pijače je enostavna in vsak jo lahko naredi.

Postopek priprave »vroče vode« vključuje tri stopnje. Najprej se tvorijo majhni zračni mehurčki ali skupine mehurčkov, ki se začnejo dvigati z dna posode. Mehurčki se oprimejo stene posode in sčasoma se njihovo število povečuje. Ko je število mehurčkov že precejšnje voda postane motna in na površini se pojavi pena. Kako voda naprej vre se pojavljajo veliki mehurčki, sprošča se para in na dnu posode nastane vsedlina. V končni fazi vrenja se voda očisti mikrobov in virusov, s podaljšanim vrenjem pa se uničijo fenoli, nitrati, pesticidi, herbicidi in težke kovine.

Po Ayurvedi, voda z daljšim vrenjem postane bolj alkalna in pomaga telesu, da se spopade z zakisanostjo. »Vroča voda« se uporablja za težave pri presnovi, prehladu, glavobolu in pri želodčnih težavah. Čisti tudi telo toksinov ter normalizira hidracijo.

Zdravniki alternativne medicine »vročo vodo« uporabljajo tudi za zdravljenje astme, protina, težav z ženskim reproduktivnim sistemom, pri odpravi debelosti in lajšanju migren.

Poleg vsega našteega je pitje prekuhane vode dobra zaščita proti virusom.

Kako prekuhati vodo po Ayurvedi?

V čisto posodo nalijte navadno vodo in jo zavrete (temperatura naj bo 100 stopinj). Ko se količina vode zmanjša natančno za polovico prenehate s prekuhavanjem. Glede na letni čas vodo izhlapevajte do različnih količin – poleti in jeseni do 3/4 prvotne količine, pozimi in spomladi pa do polovice. 

Pred zaužitjem vodo ohladite na prijetno temperaturo.

Pomembno!  Pijača ohranja zdravilne lastnosti 12 ur po pripravi. Ohlajene vode ni treba segrevati.


Okrepite lastnosti pijače z dodajanjem naslednjih sestavin:

  • čren ali dolgi poper, posušeni ingver ali sladki koren – za boj proti kašlju, izcedeku iz nosu in astmi,
  • posušen ingver, semena divjega zelja, himalajska črna sol, črni ali dolgi poper (izberite nekaj sestavin, ni potrebno uporabiti vseh) – za izgubo apetita, pri napihnjenosti in bolečinami v trebuhu,
  • med – za pomoč pri prenajedanju,
  • trikatu (tradicionalna, ajurvedska vroča začimbna mešanica) in česen – za težave s krvnimi žilami in srcem,
  • koriander – za lajšanje težav s sečili.

Kuhana voda ne samo da nas hidrira, ampak ima številne zdravilne lastnosti. Zato posodo na ogenj in naredite si zdravilno pijačo.