Recepti tradicionalne medicine pri motnjah možganske cirkulacije

Kako izboljšati prekrvavitev možganov s pomočjo ljudskih zdravil, saj farmacevtska zdravila pogosto vodijo do številnih stranskih učinkov? Odgovor je enostaven – cirkulacijo krvi v možganih je možno izboljšati s pomočjo posebnih TINKTUR in MEŠANIC ZELIŠČ.

Nepravilno delovanje cerebralne cirkulacije se poleg zdravil zdravi tudi z ljudskimi zdravili. Toda, preden posežete po naravnih zdravilih je potrebno dobro razumeti patologijo bolezni in njene vzroke.

Cerebrovaskularna bolezen je stanje, ki je posledica bolezni srčno-žilnega sistema.

Možgani so nekakšen računalnik, ki obdeluje informacije in določa, v kje in kdaj je treba “dodajati” kri, da organi delujejo brez motenj.

Toda obstaja primer, ko sami možgani začnejo trpeti zaradi pomanjkanja kisika (hipoksije).

Zakaj pride do motnje krvnega obtoka?

Imamo dva glavna razloga:

• ateroskleroza in
• hipertenzija.

Potrebno je razumeti, da se z ožilno blokado, z aterosklerotičnimi  oblogami prepustnost žilnih sten poveča. Ker kri ne more prosto teči skozi žile, začne teči skozi žilne stene.

Dejavniki za pojav patološkega stanja:

• poškodbe glave

• kronična utrujenost

• patologija hrbtenice

• fizična aktivnost

Simptomi patološkega stanja so:

• paraliza

• okvara vida

• omotičnost

• hrup ali zvonjenje v glavi

• zmanjšanje intelektualnih sposobnosti

• pomanjkanje koordinacije

Kako izboljšati možgansko cirkulacijo z ljudskimi zdravili?

Bolniki, ki trpijo za hipertenzijo ali aterosklerozo, se sprašujejo, kako izboljšati krvni obtok možganov z uporabo ljudskih zdravil.

Če se pojavijo simptomi patološkega stanja, je treba čim prej začeti jemati ljudska zdravila, ki izboljšujejo možgansko cirkulacijo. Pri tem je zelo pomembno, da se pred tem posvetujete z zdravnikom, saj alternativne metode farmacevtskih zdravil ne nadomestijo.

Čajna mešanica z glogom

Bolniki, ki so se jim začele tvoriti aterosklerotične obloge v krvnem obtoku in s tem mašiti žile ter si želijo izboljšati možgansko cirkulacijo z ljudskimi zdravili, lahko tinkturo gloga, veronike, limoninega balzama in jagodnih listov.

Potrebujete:

 • 10 g veronike
 • 10g limoninega balzama
 • 40 gramov gloga
 • 30 gramov jagodnih listov.

Priprava in uporaba:

Žlico dobljene mešanice polijte  s 300 ml vrele vode.  Čaju dodajte malo medu in je že  pripravljeno za pitje. Pijte 3x na dan.

Priprava tinkture iz predpripravljenih zeliščnih tinktur

Pri pripravi ljudskega zdravila za izboljšanje možganske cirkulacije iz različnih tinktur je zelo pomembno da tinkture mešamo v enakem razmerju.

Tinkture, ki jih potrebujemo so:

 • valerijan
 • poprova meta
 • glog
 • evkaliptus
 • motherwort
 • peony
 • meta

Vse tinkture je potrebno mešati v eni posodi. Pred tem je priporočljivo, da v posodo dodate deset cvetov posušenih klinčkov. Posodo s končno mešanico tinktur dobro zapremo in pustimo stati dva tedna v temnem prostoru.

Po dveh tednih lahko začnete jemati mešanico tinktur 3-4 krat na dan – trideset kapljic na sto mililitrov vode pol ure pred obrokom. Pred užitjem je zdravilo potrebno dobro premešati.

Orthisis za krepitev krvnih žil

Da bi pripravili infuzijo orhideje, je treba uporabiti koren rastline. Za pripravo vzemite deset korenin, jih razrežite, dajte v temno posodo, nalijte 200 ml medicinskega alkohola in hranite v temi dva tedna.

Tinkturo vzamete na prazen želodec. Eno čajno žličko.

Z redno uporabo tinkture se prizadet krvni obtok obnovi  v 2-3 mesecih.

Česen in limona

Mešanica česna in limone je učinkovita za zdravljenje ateroskleroze. Za pripravo mešanice je potrebno sesekljati česen (priporočljivo je uporabiti pet strokov česna) in ga preliti z nerafiniranim oljem. Mešanico nato pustimo stati nekaj dni na dnevni temparaturi pri približno 24ih stopinjah celzijevih.  

Pred vsakim obrokom česnu dodajte čajno žličko limoninega soka in mešanico zaužijte. Trajanje terapije je 1 – 3 mesecev.

Limona in pomaranča za krvne žile

Med ljudskimi zdravili za cerebrovaskularne bolezni se pogosto uporabljajo citrusi, ki pomagajo očistiti žilne stene toksinov. Zahvaljujoč kaši limone in pomaranče se visok krvni tlak vrne v normalno stanje.

Za pripravo kaše vzemite dve pomaranči in dve limoni. Sadje dobro operite, brez semen, in sesekljate. V končno zmes dodajte 2 žlici medu. Vse skupaj premešate in hranite v hladilniku. Uporabite limonino-pomarančno mešanico dva do trikrat na dan po eno žlico. Mešanico lahko pijete s čajem.


Kako izboljšati možgansko cirkulacijo z vadbo?

Da bi dosegli dobre rezultate, je priporočljivo vaditi vsak dan.

Tukaj vam navajamo nekaj vaj za izboljšanje možganske cirkulacije:

 1. Iz stoječega položaja se dvignite in spustite ramena. Naredite vse v hitrem tempu.
 2. Nagnite glavo naprej, tako da se bo brada dotaknila prsi in nato »vržite« glavo nazaj. Vse naredite v počasnem tempu, tako da čutite mišično napetost.
 3. Glavo obrnite proti boku, medtem ko gledate naravnost naprej.
 4. Nagnite glavo v obe smeri.
 5. Opravite počasno vrtenje glave, najprej v eno smer in nato v drugo smer. Po tem ponovite vajo številka 3.
 6. Obrnite ramo naprej, pri tem pa držite telo mirno. Ponovite z vsako roko.
 7. Če želite izvesti naslednjo vajo za izboljšanje krvnega obtoka v možganih, ramena pomaknite nazaj in istočasno poglejte nazaj.
 8. Roke držite ob telesu in izvajajte vrteče gibe, pri čemer naj se roke premikajo vzporedno med seboj. To vajo imenujemo tudi “vlak”, ker so gibi rok kot kolesa. Pomembno je dvigniti ramena. Zavrtite jih v obe smeri izmenično.
 9. Držite roke pred seboj, palci na rokah naj bodo obrnjeni navzgor, roke upognite v komolcih, tako da tvorijo 90 stopinj. Pomembno je, da je spodnji del rok v liniji z rameni. Nato roki približajte eno k drugi, komolci in dlani naj se dotikajo ter ju razprite, tako da se lopatici čimbolj približate ena k drugi. Naredite 10 ponovitev.
 10. Dvignite roke pred seboj v obliki kroga in naredite zavoje v obe smeri. Noge naj bodo na mestu.
 11. Držite roke ob telesu in se nagnite v eno smer, nato v drugo.
 12. Vrtite medenico (boke) v eno stran in nato v drugo smer. Pomembno je, da glava ostane na mestu – gledamo naravnost naprej in glave ne premikamo. 
 13. Roke naslonite na kolena in jih zasukajte v obe smeri.
 14. Vajo zaključite s polovičnimi počepi.