Soda bikarbona, poceni in varen način boja z avtoimunimi boleznimi

Soda bikarbona ali pecilna soda, se v glavnem uporablja kot pecilni prašek za peko. Vendar v sebi skriva večji potencial, že naše babice so jo uporabljale kot domače zdravilo

Pol čajne žličke sode bikarbone se pogosto uporablja za lajšanje refluksa, kisline ali zgago, pa tudi za beljenje zob.

V nedavni študiji, ki so jo opravili raziskovalci z medicinskega koledža v zvezni državi Georgia v ZDA nakazujejo, da lahko pitje sode bikarbone okrepi imunski sistem in je učinkovito orodje pri zdravljenju avtoimunskih bolezni, kot je artritis. Rezultati študije so objavljeni v medicinski reviji Journal of Immunology. 

Soda bikarbona in mezotelne celice

Poskusi Paula O’Connorja, ledvičnega fiziologa z univerze August v ZDA in njegove ekipe pripovedujejo zgodbo o tem kako sodabikarbona »komunicira« s celicami imenovanimi mezotelne celice s pošiljanjem posebne vrste signala. Mezotelne celice so del vranice, organa, ki deluje kot nekakšen filter in odstranjuje tujke, poškodovane krvne celice ter mikroorganizme, ki se pojavijo v krvi..   

»Seveda uporaba bikarbonata vpliva na vranico in menimo, da se to dogaja prek mezotelnih celic.«, pravi O’Connor.

Rezultati raziskave so pokazali, da so tisti, ki so uživali raztopino sode bikarbone doživeli spremembo v vrsti imunskih celic, ki se aktivirajo v vranici. Zmanjšal se je provnetni makrofag in število protivnetnih celic se je povečalo.

Enake vrste imunskih celic najdemo tudi v ledvicah in krvi. To pomeni, da se soda bikarbona lahko varno uporablja tudi za zdravljenje kroničnih ledvičnih bolezni. Ta ideja je navdihnila avtorje, da se poglobijo in raziščejo mehanizme, s katerimi sodabikarbona lahko pomaga izboljšati delovanje ledvic.

“Začeli smo razmišljati, kako soda bikarbona upočasni napredovanje bolezni ledvic?”, pravi O’Connor.


Ali to pomeni, da je uporaba sode bikarbone varen način zdravljenja vnetnih bolezni?

“Verjamemo, da holinergični (acetilholinski) signali, za katere vemo, da posredujejo to protivnetno reakcijo, ne prihajajo neposredno iz vagusnega živca, ki inervira vranico, ampak iz mezotelnih celic, ki tvorijo te povezave z vranico,” razlaga O’Connor.

Rezultati raziskave dajejo odgovor na vprašanje, zakaj soda bikarbona lahko pomaga pri zdravljenju avtoimunskih bolezni kot je artritis. Nadaljne študije pa lahko pomagajo optimizirati način uporabe sodebikarbone v zdravstvene namene.   

To je potencialno varen način zdravljenja vnetnih bolezni,” zaključuje O’Connor.