Učinkovita zaščita pred koronavirusom in ostalimi virusi

Gripe, prehladi, virusne okužbe, vse so to stanja v katerih ne uživamo in se jih ne veselimo – niso nič kaj prijetna. Kako se jim lahko izognemo? Kateri ukrepi bodo zaščitili vas in druge pred morebinimi okužbami?

Našteli bomo nekaj ukrepov, ki so še posebej priporočljivi v zdajšnjem obdobju, ko nam na vrata trka koronavirus. Ukrepi so zelo koristni tudi v obdobju grip in prehladov. 

  • Redno in temeljito umivanje rok (vsaj 20 sekund) lahko zmanjša verjetnost okužb.
  • Upoštevajte razdaljo glede na bolne (od enega do dveh metrov).
  • Izogibajte se objemanju in stiskanju rok.
  • Na mobilne telefone se oglašajte tako, da gumb za sprejem klica pritisnete s členkom in ne s konico prsta.
  • Izogibajte se gnečam in javnim prireditvam.
  • Manj pogosto se dotikajte lastnega obraza in obrazov svojih prijateljev ter sorodnikov.
  • Še posebej pomembno: s prsti se ne dotikajte sluznice ust, oči in nosu. Najpogostejša vstopna točka virusov v telo je očesna membrana.
  • Po potrebi nosite rokavice. Menjajte ali umivajte jih vsakodnevno.
  • V primeru kihanja, kihajte v upogib komolca in ne v roko.
  • Robčke za enkratno uporabo takoj po uporabi vrzite v smeti.

Pri uporabi medicinskih mask je pomembno vedeti, da zaradi dihanja maske postanejo mokre in posledično, po približno 20ih minutah, njihova zaščita preneha delovati. Osebe, ki nosijo korekcijska očala ali zaščitna očala so pri uporabi medicinskih mask še bolj izpostavljene morebitni virusni okužbi – zarošena očala so idealna za prenos virusov.
Strokovnjaki svetujejo respiratorje zaščitnega razreda FFP3, ki imajo največje in večplastne filtre. Navadne tanke maske se priporočajo bolnim ljudem, ki nočejo okužiti drugih.

Kako se koronavirus širi?

Koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom.

Kihanje, kašljanje ali pihanje nosu je idealno za prenos virusa SARS-CoV-2. Virus se tako lahko ponovno pojavi na površinah iz katerih enostavno vstopi v telo druge osebe s pomočjo kontaktne okužbe ali prek rok.

Kako se pripraviti na pandemijo?

Ni razloga za paniko zaradi morebitne pandemije COVID-19, vendar je dobro vedeti kaj storiti v primeru negativnega razvoja situacije.

V primeru širjenja okužb lahko pride do prekinitev dobave izdelkov v trgovinah. Poskusite se založiti z vsem, kar potrebujete, da boste v nujnih primerih preživeli nekaj tednov, ne da bi odšli od doma. Založite se z živilskimi izdelki, ki imajo daljši rok uporabe. Vnaprej razmislite kako lahko svoje prijatelje in sorodnike zaščitite pred okužbo. Starejši ljudje in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom še posebej potrebujejo vašo pomoč. Vnaprej se dogovorite za nego bolnih otrok. Po potrebi si naredite mesečno zalogo pomembnih zdravil na recept.

Simptomi koronavirusa

Simptomi kitajskega koronavirusa spominjajo na znake gripe in prehlada. Prisotno je splošno slabo počutje, kašelj in vročina. Po opažanjih kitajskih zdravnikov so virusu še posebej izpostavljeni starejši ljudje in ljudje z oslabljeno imuniteto. Inkubacijska doba je od enega do 14 dni.

Pomoč imunskemu sistemu

Učinkovit v boju pred okužbami z virusi je čaj iz sibirske čage, sodebikarbone in medu. Čajna mešanica ščiti sluznico in dviguje imunost.