Zakaj so orehi tako dobri za naše zdravje?

Orehi imajo največ maščob omega-3, ki se v orehovih in chia semenih imenuje alfa-linolenska kislina ali ALA. Poleg zdravih maščob vsebujejo tudi vitamin B6, folate, tiamin, baker, fosfor, magnezij in mangan. Nekatere njihove ključne prednosti vključujejo sposobnost preprečevanja raka, izboljšanja zdravja možganov, pomoč proti depresiji ter izboljšanja srčnih obolenj ter reproduktivnih organov.

Pozitivni vplivi orehov na naše zdravje

1. Depresija
Zahvaljujoč maščobam omega-3, ki jih vsebujejo, orehi pomagajo v boju proti depresiji. Delujejo kot naravno zdravilo s funkcijo nevrotransmiterja. Znanstveno je dokazano, da nižje ravni maščob omega-3 lahko zdravijo kognitivne in vedenjske motnje.

“Naša študija dodaja vse več raziskav, ki dokazujejo zaščitne učinke orehov na kognitivno delovanje,” je dejal Chauhan, direktor Laboratorija za razvojno nevrobiologijo na newyorškem državnem inštitutu za temeljne raziskave v razvoju (IBR).


2. Orehi in možgani

Omega-3 maščobe v orehih izboljšujejo zdravje možganov s upočasnjevanjem staranja in preprečevanjem starostnih motenj. Višje ravni omega-3 maščobnih kislin lahko zmanjšajo tveganje za demenco.

3. Zdravo srce
Znanstveno je dokazano, da obstaja močna povezava med visoko vsebnostjo omega-3 in izboljšanim zdravjem srca. Zdrave maščobe ohranjajo arterije čiste, zmanjšujejo vnetja, nadzorujejo raven holesterola in izboljšujejo prekrvavitev.

4. Pomaga preprečiti raka
Antioksidanti v orehih pomagajo zmanjšati vnetja in okrepiti imunski sistem, da preprečijo nastanek rakavih celic. Glede na študijo na živalih iz leta 2013 dodajanje oreha pomaga zmanjšati rast rakavih celic v človeški prostati.

5. Hujšanje
Orehi so napolnjeni z vlakninami, maščobami in beljakovinami, zaradi česar so odlično orodje za hujšanje. Zaradi svoje sposobnosti povečanja občutka polnosti preprečujejo prenajedanja. Pleg tega so zelo okusni prigrizki.


7. Izboljšanje reproduktivnega zdravja

Nenazadnje med zdravstvene koristi orehov spada tudi sposobnost izboljšanja reproduktivnega zdravja. Orehi imajo veliko magnezija, kalija, fosforja in kalcija, ki igrajo pomembno vlogo pri delovanju spolnih organov.

Tukaj se blagodejen vpliv orehov na naše telo ne ustavi, lahko bi jih naštevali še in še. Redno uživanje orehov vsekakor pozitivno vpliva na naše zdravje. So odličen prigrizek med obroki ali pa kot dodatek k glavnim jedem.