Zgodnji znaki raka na želodcu

Rak želodca ni zelo pogost je pa bolezen, ki marsikomu lahko spremeni življenje. Razvoj te bolezni se kaže v nekaterih simptomih, ki pa jih je velikokrat težko razbrati. Poleg tega se v nekaterih primerih simptomi sploh ne pojavijo.

Simptomi raka na želodcu

Kri v blatu
Kri v blatu je lahko znak, da imate raka na želodcu. Ni pa nujno, saj lahko nakazuje tudi na druge težave s prebavnim traktom.

Bolečine v trebuhu
Oboleli za rakom na želodcu se velikokrat pritožujejo nad bolečinami v trebuhu. Običajno se sklicujejo na epigastrično bolečino – bolečino v območju, ki se nahaja neposredno pod spodnjim središčem reber. Rast rakavih celic na tem področju ali kjer koli drugje v želodcu lahko povzroči bolečino. Toda bolečino lahko povzročijo tudi druge stvari, kot so razdraženi želodec, ledvični kamni in divertikulitis. Če bolečina postane stalna ali se ponavlja obvezno obiščite zdravnika.

Izguba apetita
Čeprav izgubo apatita lahko povzročijo razjede, je to lahko tudi eden od znakov raka na želodcu.

Močna zgaga
Zgaga je v večini primerov znak peptične razjede. Hkrati je to znak, da je v želodcu prisotno več kisline, ki predstavlja večje tveganje za razvoj raka na želodcu.

Izguba teže
Hujšanje brez nekega napora je lahko znak raka na želodcu. Deloma je to lahko posledica izgube apetita, vendar lahko neodvisno kaže na raka. Nenadna izguba teže je običajno zgodnje opozorilo, da nekaj ni v redu. Je tudi edini simptom, ki je bolj neposredno kaže na želodčni rak.

Težave pri požiranju
Včasih se oteklina želodca lahko razširi v požiralnik, kar lahko privede do disfagije ali težav pri požiranju. Pogost je občutek zataknjene hrane v grlu, lahko se pojavlja tudi kašljanje ob zaužitju hrane ali vode.

Občutek sitosti
Ko kmalu po začetku hranjenja začutite, da ste že siti je to lahko znak, da mišice želodca ne morejo več potiskati hrane v črevesje. Želodec vam lahko nabrekne in občutite napihnjenost. To je lahko posledica rakavega oboljenja. 

Če opazite katerega koli ali kombinacijo zgoraj naštetih simptomov, priporočamo, da obiščete svojega zdravnika.

Pri zdravljenju vam pomagamo tudi mi, pokličite nas.