Ohranjanje uravnoteženega pH je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja. Optimalna pH vrednost telesa je med 7,1 in 7,5.
Ko uživamo hrano, ki tvori kisline, telo poskuša uravnotežiti raven pH v krvi, tako da sprošča bogate alkalne minerale kot so magnezij, fosfor in kalcij. Če ne uživamo dovolj alkalne hrane, telo te dragocene minerale črpa iz kosti, zob in organov.
Hrana, ki tvori kisline v telesu vključuje fižol, meso, ribe, hitro hrano, predelano hrano, mlečne izdelke in zrna. Za uravnoteženo prehrano velja razmerje 20 – 40 % izdelkov, ki tvorijo kislino, in 60 – 80% izdelkov, ki tvorijo alkalije.
10 alkalnih živil, ki pomagaja telesu ohranjati optimalen pH
Avokado
Avokado ima pH 8,0. Alkalizira telo in nevtralizira vsako kislo hrano v želodcu. Lahko ga dodate v solato, naredite domač guacamole ali pa obogatite toast ali sendvič.
Zrela banana
Uživanje nezrele banane lahko privede do zaprtja, slabe absorpcije hranil in kislosti v želodcu. Po drugi strani pa uživanje zrelih banan telesu zagotavlja alkalnost, pa tudi potrebne vitamine in minerale.
Mandlji
Mandlji in mandljevo mleko sta odlična vira alkalnosti.