Alergija na gluten je stanje, zaradi katerega se človek odzove na gluten, beljakovine, ki jih najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Simptomi se zelo razlikujejo in lahko vključujejo: težave s prebavili, bolečine v sklepih, utrujenost in depresijo.
Pšenica je vrsta zrnja, ki jo pogosto najdemo v kruhu, žitih in testeninah. Manj pogosti viri vključujejo začimbe, kot so solatni prelivi in juhe.
Ječmen je še ena bogata sorta zrn, ki se pogosto uporablja v pivovarstvo.
Rž je zadnja vrsta zrn, ki vsebuje gluten. Rž najpogosteje najdemo v žitih, pivu in kruhu.
Celiakija je resna oblika intolerance na gluten, ki povzroča poškodbe tankega črevesa. Uvrščamo jo med avtoimunske motnje. Motnja se začne izražati po zaužitju glutena, saj je le-ta sprožilec imunske reakcije, ki takoj napade črevesje. Poškodovano črevesje nato bistveno zmanjšajo sposobnost telesa, da pravilno absorbira vsa potrebna hranila.
6 simptomov intolerance na gluten
1. Možganska meglica (megla pred očmi)
Simptom, ki ga je najtežje prepoznati kot pokazatelja intolerance na gluten je možganska meglica. Vzrokov za njen nastanek je mnogo, in je posledično z lahkoto spregledana kot simptom avtoimunske motnje. V resnici je možganska meglica največkrat odraz intolerance na gluten.
2. Nenadno povečanje telesne teže
Hitro povečanje telesne teže, ki ni posledica povečanega apetita, zdravil, ki kot stranski učinek povzročajo pridobivanje telesne mase ali česa podobnega v velikih primerih odraža reakcijo telesa na gluten. Na splošno je povečanje telesne mase zaradi intolerance na gluten posledica dveh stvari: črevesne prepustnosti ali stranskega učinka intolerance na gluten in sistemskega vnetja, ki ga povzroča gluten.